1 december 2014

23) Verdubbel de waarde van je fooi


Toen ik begin dit jaar mijn dromen op papier zette, begon ik ook met brainstormen over andere vormen van financieren. De ruil- en deelhandel die steeds meer op gang komt is prachtig. De sociale effecten zijn onbetaalbaar. En er zit ook een andere kant aan want je hebt ook geld nodig. Je kunt niet zo maar bepalen dat je wel een maandje het hoofdkantoor komt stofzuigen in ruil voor je maandelijkse hypotheek of huurbetaling. Een ondernemer kan vrijwillig allerlei zaken oppakken maar zijn of haar bedrijf moet ook blijven draaien. Je kunt als vrijwilliger werken als je zelf ook inkomsten hebt waardoor je boodschappen kunt doen.
Waar zit nog financiële ruimte, hoe kunnen we geld vrijmaken voor iets nieuws? Door zo te brainstormen dacht ik ook aan het kapitaal wat rondgaat als fooi. In Nederland geven wij nog maar in een paar branches fooi. De bakker, apotheek of makelaar krijgt dat zelden of nooit. Het is een lange traditie, in andere landen nog veel meer dan in Nederland. Maar is het nog nodig als aanvulling op het loon? Of is het vooral een vorm van waardering? En als dat zo is, kunnen we er dan ook wat anders mee doen?

Uit eten is voor veel mensen een luxe, een beleving en vaak heel gezellig. Als mensen een fooi geven doen ze dat vaak uit waardering voor de fijne avond en soms ook specifiek voor de bediening of het heerlijke eten. Er zijn ook mensen die geen mogelijkheid hebben om uit eten te gaan. Door het ontbreken van voldoende geld of door een andere reden. Die niemand hebben om samen mee te eten of niet mobiel genoeg zijn om zelf te gaan. Hoe mooi zou het zijn als fooien lokale projecten financieren? Op het gebied van gezondheid, sociaal contact, waardering. De mogelijkheden zijn legio.
Er bestaan al initiatieven als Uitgestelde koffie waar je een tweede koffie betaald die later door een ander genuttigd kan worden. En in de Nacht van de fooi waar studenten ludieke acties bedenken, gaat de opbrengst naar projecten in ontwikkelingslanden. Bij Eet met je hart gaat per diner ook 1 euro naar het project om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.
Hoe zou het zijn als we fooien structureel anders inzetten? Als iedereen na een lunch of diner kan kiezen waar zijn of haar fooi aan besteed wordt? Als we het lokaal gaan besteden zodat je in je eigen omgeving iets kan betekenen voor een ander. Als horeca-ondernemers dit signaal oppakken om ook de horeca-branche verder te verduurzamen? Bijvoorbeeld door inzet van personeel, door tijd te investeren in lokale projecten die met fooien mogelijk worden. Door koks te laten koken met mensen. Of door hun keuken beschikbaar te stellen tijdens de loze uurtjes. Door resultaten te delen.

Het is bijna december, de periode van Sinterklaas, van Kerst. Dat gaat gepaard met cadeaus, veel borrels en luxe diners. Maar het is ook een periode van bezinning, van aandacht voor elkaar. De tijd van gedichten, kleine attenties, warmte in huis, samenzijn. Met familie, vrienden of juist het gemis van mensen waar je om gaf om geeft. Het is een maand vol contrasten. Soms vol geluk en soms beladen door de ellende bij een ander. Soms lijkt het wel alsof ons hart in deze tijd van het jaar meer openstaat, sneller geraakt word.

Het Glazen Huis staat dit jaar in Haarlem. De hele stad doet al weken mee aan inzamelingsacties voor Serious Request. De opbrengst  gaat naar het Rode Kruis. Om hulp te bieden aan meisjes en vrouwen die in conflictgebieden slachtoffer worden van seksueel geweld.
Ook de horeca doet volop mee.
Nu kan het!
Kan het in januari ook?  En in februari?  Of in juni tijdens zwoele zomeravonden? In het picknick en bbq-seizoen? Kunnen we massaal onze fooi doneren aan een ander? Aan een project wat je zelf kiest op het moment dat jij je fooi doneert? Zodat je eet, drinkt, geniet en geeft met je hart?

Enquête
Ik wil graag onderzoeken of fooien doneren een optie is. Of we de waarde van onze fooi kunnen verdubbelen door het anders in te zetten. Ik zoek 100 mensen die wel eens buiten de deur gaan lunchen of dineren en de enquête in willen vullen. Laat weten hoe jij hier over denkt en voor elke deelname doneer ik 1 euro voor Serious Request. Invullen kan tot 24 december.
https://nl.surveymonkey.com/s/HWMVSM3

Ps. De bestaande initiatieven zijn op de hoogte van dit blog en de enquête. Ken je er nog meer, stuur het vooral door. Heb je tips, wil je hier iets in betekenen, iets anders..laat het me weten.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 opmerking:

  1. Wat een prachtige blog heb je hier Brigitte! Recht uit het hart, mooi om te lezen wat je doet en wat je beweegt. Gaaf idee ook om fooien te doneren, denk dat veel gasten bereid zijn bovenop de fooi voor personeel wat extra's te doen de medemens. Heb de survey ingevuld, benieuwd naar het resultaat! Groetjes Niels B

    BeantwoordenVerwijderen